Kalıp Yağı Nedir? 

Kalıp yağı ya da kalıp ayırıcı yağlar; betonun kalıba yapışmadan kolay bir şekilde sökülmesini sağlayan, mineral bazlı yağların karışımı ile oluşturulan, betonun ömrünü uzatan, zararsız kimyasal bir üründür. Kalıp ile beton arasına ince bir tabaka halinde uygulanan kalıp yağı, kalıbın betondan söküldükten sonra beton yüzeyinin pürüzsüz bir şekilde istenilen düzgünlükte olmasını sağlar.  Kalıbın betondan kolay bir şekilde ayrılmasını sağlar ve betonun erozyona uğramasına engel olur.

Kalıplar genellikle ahşap, plastik ve metal malzemelerden üretilmektedir. Plastik ve metal malzemelerden üretilen kalıpların yüksek maliyetli olması ahşap kalıpların kullanımını yaygın hale getirmiştir. Kalıplar suya, güneşe ağır yüke dayanabilme ve fazla şekil değişimine uğramama özellikte olması gerektiğinden genellikle polywood, köknar, kavak, huş ve çam ağacı mamulleri kullanılarak elde edilmektedir.

Kalıp yağı betonun kalıba yapışmasını önleyen, yüzeyin pürüzsüzlüğünü arttıran ve betonun kolay bir şekilde deforme olmasını engelleyen uygulanacak kalıba göre çeşitleri olan yağ türüdür. Kalıp ayırıcı yağ olarak da bilinir. Kalıba beton dökülmeden hemen önce püskürtme, fırça ile sürme veya kalıbın daldırılması yöntemlerinden uygun olanı tatbik edilir. Kalıp yağları metal, ahşap, kompozit, plastik, tuğla veya kil gibi kalıplara uygulanmaktadır.
 
Ankara Kalıp Yağı Variller, metal kalıp yağı, demir kalıp yağı, kalıp yağı fiyatları ankara, ahşap kalıp yağı fiyatları, renew kalıp yağı
 
Ülkemizde en çok metal ve ahşap kalıplara uygulanabilen çeşitleri mevcuttur. Ülkemizde maliyet dolayısıyla yanık motor yağı mazot veya bunların karışımı da kalıp yağı yerine kullanılmaktadır. Ne kadar ikame malzemeleri de olsa kalıp yağlarının avantajları ise şu şekilde sıralanabilir;
 
1. Kalıpta ince bir film tabakası oluşturarak kalıbın kolay sökülmesini sağlar,
2. Betonda daha az boşluklar sağlayarak düzgün bir beton yüzeyi olmasını sağlar,
3. Kullanım sonrası kalıbın temizlenmesini kolaylaştırır,
4. Kalıbın ömrünü uzatır,
5. Betonda leke bırakmaz,
6. Zararlı ve zehirli maddeler bulundurmaz,
7. Her türlü beton türüne uygulanır,
8. Kolay şekilde uygulanır,
9. İşçilik maliyetlerini düşürür.
 

Kalıp Yağı Nasıl Kullanılır?

kalıp yağı nedir, Ankara Kalıp Yağı Variller, metal kalıp yağı, demir kalıp yağı, kalıp yağı fiyatları ankara, ahşap kalıp yağı fiyatları, renew kalıp yağı

1. Kalıp yağı kullanılmadan önce kalıp iyice temizlenir. Sonra yüzeye rulo fırça, püskürtme veya kalıbın komple yağa daldırılması gibi yöntemlerle kalıp homojen bir şekilde yağlanır. Hiçbir yerin atlanmadığından emin olunur. Verimli kullanım için püskürtme yöntemi tercih edilir,
2. Betonda lekelemeye yol açacağından dolayı yüzeyde bulunan fazla yağ bez, örtü veya sünger yardımı ile kalıptan alınır,
3. Müteakiben beton dökme işlemi uygulanır. Suyun yağın özelliklerini bozmasından dolayı kullanım zamanlarında yağmura karşı önlem alınması çok önemlidir.
 
Kalıp ayırıcı almanın mümkün olmadığı durumlarda evde yapmak için ise şunlar gereklidir;
 
1. Parafin ve diğer tür balmumları içermeyen bitkisel yağ ve mineral yağ gibi iki yaygın yağ satın alın. Yağların suda çözünür olmadığından, yumuşak ve aşındırıcı olmadığından emin olun. Her yağdan ihtiyacınıza göre eşit miktarda alarak plastik bir kapta karıştırın.
2. Yağı bir fırça ile beton kalıplarına uygulayın. Kalıpların iç kısımlarının ve üst kenarlarının her yerinde orta ila kalın bir tabaka üzerinde sürün. Hiçbir alanı atlamayın veya eksik yapmayın.
3. Betonu, projenize uygun şekilde forma dökün. Betonun tamamen sertleşmesine izin verin ve formdan yavaşça ayırın. Daha fazla beton dökmeniz gerekiyorsa kalıba veya forma daha fazla yapmış olduğunuz karışımı ekleyin.

Kalıp Yağları Nasıl Üretilir?

Kalıp Yağı Nasıl Üretilir, Ankara Kalıp Yağı Variller, metal kalıp yağı, demir kalıp yağı, kalıp yağı fiyatları ankara, ahşap kalıp yağı fiyatları, renew kalıp yağı

Kalıp yağı genellikle madeni yağlar kullanılarak üretilmektedir. Madeni yağlar da sentetik ve mineral bazlı yağlar olarak ikiye ayrılır. Kalıp yağları, paslanmaz, korozyon (aşınma) engelleyici, temizleyici ve yanmaz özellikte olması için değişik viskozite özellikte (mineral bazlı) yağların içerisine çeşitli katkı maddelerinin karıştırılmasıyla üretilir. Bu katkı maddesi, kalıp yağına istenilen özellikleri kazandırmak, mevcut özellikleri geliştirmek, istenmeyen özellikleri ise en aza indirmek ya da yok etmek için ilave edilen kimyasallar maddeleridir. Bu katkı maddelerinin oran ve içeriği, yağın kullanılacağı alana göre belirlenir.

Görünüş itibariyle estetik önem gerektirmeyen yapılarda atık yağların kalıp yağı olarak kullanımı mümkündür. Fakat kullanılması gereken durumlarda atık yağlar mutlaka filtre edilmesi gerekir. Aksi takdirde renk bozuklukları ve boşluklu yüzeyler gibi istenmeyen durumlar doğabilir. Estetik ve temiz olması gereken yapılarda yeni yağlar ya da yapı yüzeyinin kirlenmemesi gereken durumlarda az karbon içeren yağlar (gas-oil) kullanılmalıdır. Yapı renginin ön plana çıkması gereken yüzeylerde beyaz çimento kullanımında tasfiye edilmiş yağlar tercih edilmektedir. Her kullanmada, kalıp yüzünün yağ sürülmeden önce tel fırça veya çelik süpürge ile mutlaka temizlenmesi gerekmektedir.

Kalıp Yağı Nasıl Ve Ne Zaman Uygulanır? 

Kalıp Yağı beton dökülmeden önce kalıp yüzeyine çok ince bir tabaka halinde püskürtme, rulo ya da fırça yöntemleri ile uygulanır. Uygulama öncesi kalıp yüzeyinin temiz olması çok önemlidir. Bu sayede beton yüzeyi düzgün olur ve kalıp betondan kolay bir şekilde ayrılır. Kalıp ayırıcı yağlar geleneksel ayırıcılardan daha iyi özellikte olup beyaz sıvı formdadır. İçeriğinde bulunan mineral bazlı kimyasal reaktif bileşenler kalıbın korunmasını sağlar. Ayrıca betonun renk, doku ve kalitesine zarar vermeden su geçirmez bir ara yüz meydana getirir. Kalıp yağının temiz ve birikinti oluşturmayacak şekilde yüzeye ince bir tabaka halinde uygulanması çok önemlidir. Aşırı uygulanan kalıp yağı beton yüzeyinin sertleşmesine engel olur ve renk bozukluklarına sebep olur. 

Kalıp yüzeyi betonun yerleştirilmesi ve sıkıştırılması sırasında mekanik hareketlere, aşınma ve kayma gerilmelerine, tabaka kalınlığında değişim yaratacak etkilere ve termal etkilere maruz kalabilir. Kalıp ve kalıp yağı tabakası tüm bu etkilere karşı dirençli olması gerektiğinden kullanılacak kalıba uygun kalıp yağı cinsinin seçilmesi oldukça önemlidir. Kalıp yağı genellikle kalıp yüzeylerinden beton yüzeylerine geçerek beton içerisine doğru ilerler. Fakat bunun derinliği ve penetrasyon (Nüfuz etme, içine işleme) genişliği önceden belirlenemediği için beton yüzeyine nüfuz edecek kalıp yağının cinsi ve dozajı olukça önemlidir.

Uygulama sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da ahşap kalıp ilk defa kullanıyorsa mutlaka kalıp yağa doyurulmalıdır. Kalıp doyurulmazsa eğer beton suyunu ve kalıp yağını emer. Bundan dolayı da beton yüzeyinde, çimentonun yetersiz hidratasyonu sebebiyle kumsu ve tozuyan bir yüzey oluşur. Ayrıca ahşap bir kalıp, koruyucu olmadan uzun bir süre doğrudan güneşe maruz bırakılırsa tozlanma ve renk değişimine neden olur.

Kalıp Yağı Uygulama Yöntemi

Kalıp yağı rulo, fırça veya püskürtme yöntemi ile kalıp yüzeyine tek kat şeklinde homojen olarak uygulanır. Kalıp üzerine fazla yağ uygulaması beton yüzeyinde lekelenmelere sebep olabilir. Bunu engellemek için beton yüzeyindeki fazla yağ sünger ve bez gibi cisimler yardımıyla alınmalıdır. Beton ve kalıpların verimi ve kalitesini korumak için yeni yapılmış kalıp yüzeyler beton dökümün işleminden önce yağmurdan mutlaka muhafaza edilmelidir. 

Kalıp Yağı Uygulama Miktarı

Kalıp yağının uygulama miktarı genel olarak kalıbın durumu, yüzeyi, cinsi ve ayırma metoduna bağlı olarak 1 litre yağ ile 25 ila 30 m² arası yüzey kaplanabilir.

Kalıp Yağı Çeşitleri

1. Ahşap kalıp ayırıcı yağlar.
2. Çelik ve tünel kalıp ayırıcı yağlar.
3. Döküm kalıp ayırıcı yağlar.
4. Gaz beton kalıp ayırıcı yağlar.
5. Konsantre kalıp ayırıcı yağlar.
6. Piston kalıp ayırıcı yağlar.
7. Plywood ve metal kalıp ayırıcı yağlar.
8. Seramik kalıp ayırıcı yağlar.
9. Sıcak şekil yağı.
10. Silikon yağı.
11. Su emülsiyonlu kalıp yağı.
12. Tik kalıp yağı.

Ankara Kalıp Yağı

Ankara 'da seçkin bir firma olan AETGrup Kalıp yağında da en uygun ve ekonomik çözümler sunmaktadır. Lütfen bizimle uygun kampanyalar ve fiyatlar için iletişime geçiniz.

AET Grup üretimi kalıp yağ çeşitleri hakkında daha geniş bilgi almak için https://www.aetgrup.com/iletisim bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.