Ayarlı kolon kalıpları inşaat sektöründe kullanılan beton atma işlemini daha kolay bir hale getiren sistemdir.  Değişik ölçülerdeki kolonları aynı panolarla dökebilme kolaylığını sağlar ve şantiyenizdeki masrafı daha ekonomik bir hale getirir. Kenar profilleri maksipan panolarla aynı olduğundan perde kalıplara en iyi şekilde uyum sağlar.

Kolon kalıp sistemlerinde kullanılan panolar, proje başlarken hazırlanır ve projenin sonuna kadar vinç yardımı ile istenilen bölgeye taşınır. Bu taşıma işlemi hem zamandan hem de işçilikten kazanılmasını sağlar. Kolon kalıp çeşitleri beton yüzeylere zarar vermez ve son derece iyi bir çalışma olanağı sağlar.

Ayarlı kolon kalıpları kare ve dikdörtgen şekline sahiptir ve çeşitli sütun boyutları oluşturmak için özdeş paneller kullanarak çok yönlülük ve verimlilik sağlar. Diğer sütun oluşturma sistemlerinden farklı olarak 3/16’’ çelik şekillendirme yüzeyi için plaka kullanmak gerekir. Daha ağır plakalar beton akma hızını arttırır, daha az sapma ve mükemmel döküm imkânı sağlar. Ayrıca ayarlı kolon kalıplar ekstra iç bağ gerektirmediğinden işçilik ve malzeme maliyetlerini azaltır. Bu sistemle elde edilen yüzey, mimari bir yüzey sağlamak için gerekli olan çoğu bitirme adımını ortadan kaldırır.

Ayarlı Kolon Kalıpların Özellikleri Nelerdir? 

Genellikle ayarlı kolon kalıplarında en yüksek galvanizli çelikten yapılmış olan Q345B kolon kelepçeleri kullanılır. Bu kelepçe işçilerin kolon köşelerine kelepçeleri mümkün olan en hızlı sürede kelepçelemelerine olanak tanır. Kolon kalıbının sabitlenmesinde kullanılan teknolojik çelik kalıp kelepçesi mukavemeti ve dayanıklılığı arttırmak için galvanizli çelikten yapılır. Ayrıca ayarlanabilir sütun oluşturma işlemleri de gerçekleştirilebilmektedir. Sistem bir tasarım ile herhangi bir şekillendirme projesinin günlük maruz kalacağı yüke göre tasarlanır. Bu ağırlık ortalama 910 kg olarak hesaplanır.

Kalıp ayırıcı yağlar hakkında bilgi almak isterseniz https://www.aetgrup.com/kalip-ayirici-yag adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ayarlı Kolon Kalıpları Nasıl Kullanılır?

Ayarlı kolon kalıpları uygulanmadan önce aks işlemi yapılmak zorundadır. Aks iyi inşaat yapı elemanının ortasından diğer yapı elemanının ortasına gelecek şekilde ölçü ve uzaklık ölçümü yapılır. Akslar, belirli bir hat üzerinde bulunan kolon kalıplarının birer yüzeylerini hatasız olarak hizaya getirmek için kullanılır.  


Ayarlı kolon kalipları yapan bir inşaat alanı bulunmaktadır.

Ayarlı kolon kalıpları parça parça inşaat sahasına getirilir ve PVC kapaklar çıkartılır. Paneller tek tek bir araya getirilir ve vidalar ile birbirlerine monte edilir. Bütün kenarlar için montelenme işlemi aynı şekilde uygulanır. Yükseltme panelleri cıvatalar yardımı ile zeminde bulunan ana parçaya sabitlenir. Panelin devrilmemesi için dört bir yanından dengede durmasını sağlayacak olan borular monte edilir. Ayarlı kolon kalıp isteğe bağlı olarak küçültülüp büyütülebilir.

Ayarlı kolon kalıplarında hasar gören yüzey kolonları birbirine bağlayan vidaların sökülmesi ile kolaylıkla yenilenebilir. Bu özelliğinden dolayı ayarlı kolon kalıpları inşaat sektöründe özellikle bina inşaatlarında sıklıkla tercih edilir. Ayarlı kolon kalıplarının üretildikleri malzeme ne kadar sağlam ise o kadar verimli bir beton dökme işlemi gerçekleşir. 2. Sınıf kullanılan malzemeler dökülen betonun yapışmasına aralardan sızmasına kuruma esnasında yapıya zarar verilmesine neden olur. 2. Sınıf malzeme kullanımından kazanılan maliyet tasarrufu beton dökme işlemi sonrasında misliyle geri ödenir bu yüzden 1. Sınıf kalite ayarlı kolon kalıplarının tercih edilmesi önerilir.

AETGrup tarafından satışta olan diğer ürünlerimizi incelemek için https://www.aetgrup.com/katalog adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ayarlı kolon kalıplarına beton dökme işlemi gerçekleşmeden önce kalıp ayırıcı yağ/sprey kullanılması oldukça önemlidir, böylece kalıp ve beton birbirine yapışmadan kuruyabilecek ve istenilen kalıp tek parça halinde kolondan çıkartılabilir. Bu işlemler sırasında havanın yağış ve nem durumu beton ve işçi sağlığı açısından kontrol edilmelidir. Tamamıyla kurumayan kolon kalıplar sıkılan spreyi tam ememeyecek ve beton ile bağlantısını tamamen bırakamayacak hale gelir.