Beton Kalıp Yağı beton ile kalıp arasına uygulanan düzgün ve pürüzsüz görünümlü beton elde etmek, beton erozyonunu en aza indirmek ve kalıbın betondan kolay bir şekilde ayrılması amacıyla beton ile kalıp arasında ince bir tabaka halinde uygulanan birkaç farklı çeşidi bulunan bir yağdır.
Kalıp Yağı Beton dökmeden hemen önce işleme girmesi gerekir. Kalıbın beton konulacak yüzeyin temiz olması düzgün yüzeyli beton elde edilmesi için ve kalıbın betondan kolay bir şekilde ayrılması için önem arz etmektedir.
Kalıp Yağı beton ile kalıp arasında çok ince bir tabaka oluşturmaktadır. Bu sayede düzgün ve pürüzsüz yüzeyli beton elde elde edilmektedir.
Kalıp yağı beton döküm öncesi ahşap, çelik, plywood ve plastik gibi kalıpların beton döküleceği yüzeye uygulanmaktadır. Kullanılacak kalıba uygun kalıp yağının doğru seçilmesi çok önemlidir. Satın alınan kalıp yağının varsa kullanım talimatına veya satıcı firmanın talimatlarına harfiyen uymak gereklidir.
Kalıp yağı her biri kendine özgü özelliklerde olan kalıba göre üretilmektedir. Bu beton kalıp yağlarını kullanan firmalar kalıp yağlarını kullanmadan önce satış temsilcisine danışmasınada büyük yararlar olabilir.
1. Plywood Kalıp Ayırıcı (extra),
2. Plywood Kalıp Ayırıcı (süt beyaz)
3. Kullanıma Hazır Çelik Kalıp Ayırıcı
kalıp yağlarından birkaçıdır.
Kalıp yağı kullanımı hakkında, ürün çeşitleri ve özellikleri hakkında detaylı bilgiye ihtiyaç duyulursa tedarikçi firma ile iletişim kurarak bilgi de alınabilir.
Beton Kalıp Yağı betonda pürüzsüz ve lekesiz yüzey oluşmasına neden olup, kalıpların basit bir şekilde ayrılmasını sağlayan, madeni yağ ve özel katkılarla geliştirilmiş, kürleme ısılarına dayanıklı, kullanıma hazır bir çelik kalıp ayırıcıdır.
Kullanım Alanları :
1. Çelik kalıp sistemlerinde,
2. Polyester kalıp sistemlerinde,
3. Tünel kalıp sistemlerinde.
1. Kullanıma hazır olup, uygulaması basit ve kolaydır.
2. Kalıbın kolay ve hızlı sökülmesini sağlar.
3. Paslanmayı önler.
4. Kalıp maliyetini ve işçiliğini önemli ölçüde azaltır.
5. Kalıbın, verimlilik ve kullanım ömrünü arttırır.
6. Betonda hava kabarcıklarının çıkartılmasını kolaylaştırır.
7. Düzgün ve lekesiz beton elde edilmesini sağlar.
8. Akışkanlığı yüksek olduğundan, soğuk hava koşularında bu özelliğini devam ettirir.
10. Kalıpların yeniden kullanımında temizlik ihtiyacını düşürür.
11. Isı ve buhar kürü uygulamalarına dayanıklıdır.
Uygulama Yöntemi :
Kalıp yüzeyinin temizliği (beton, tahta, demir parçaları,kardan ve buzdan vs.) yapıldıktan sonra kalıp yağı sert fırça, rulo veya ince çaplı pulverizatör ile kalıp yüzeyine sis tabakası halinde uygulanır. Akıntılar ve fazlalıkların oluşumu mutlaka önlenmelidir. En iyi sonuç, ince tabaka, uygulanması ile elde edilir. Fazla kullamı hem ekonomik olmayıp hem betonda aşırı yüzey tozmasına ve lekelenmelere neden olur.
Beton Kalıp Yağı Sarfiyatı :
Kalıpların yüzey hallerine ve uygulama biçimine bağlı kalarak 10–40 m²/Litre yer kaplanabilir. Tüketim ölçüleri yatay yüzeyde laboratuvar ortamında elde edilmiş olup, şantiye şartlarında uygulama hassasiyetine göre farklılıklar gösterebilir.
Ürünün Teknik Özellikleri :
Görünüm : Sarı sıvı – Kahverengi
Yoğunluk : 0.86±0.03 kg/lt
Viskozite : 6.0-28.0(40°C, cst), 2.4-6.0 (100°C)
Parlama Noktası : min.100°C
Akma Noktası : -10°C
PH değeri : 6-7
Yukardaki değerler +20°C de ve %50 bağıl nem için verilmiştir.(Güncel Veriler)
Halihazırda Satılan Boyutları :
a 30 lt. (NET:28.5kg) plastik Çanta Bidon
b 210 lt. (180 kg) sac varil
Depolama :
Uygun depolama koşullarında, üretim tarihinden itibaren 48 aydır. Kullanılmış yani açılmış ambalajların kapakları tekrar düzgünce kapatılarak, raf ömrü boyunca kullanılabilmektedir. Malzeme don olayından korunmalı, eğer dona maruz kalmış ise çözülmesini sağlamak için, kesinlikle ateşe maruz bırakılmamalı, oda sıcaklığındaki bir yere alınarak kendiliğinden çözülmesi beklenmeli ve kullanımdan önce iyice karıştırılması gerekmektedir.
Sağlık, Emniyet ve Çevre Bilgileri:
Kullanım amaçlarına ve kullanma talimatlarında yazan kurallara uyulduğu sürece, sağlık konusunda önemli bir tehlike yaratmaz. Normalde kullanan kişinin kendi sağlığı için alması gereken tedbirler yeterli olmaktadır. Ürünle sürekli teması olan kişinin, nitril yada neopren tip koruyucu eldiven kullanması önerilmektedir. Lakin madeni yağ ve greslerle uzun zaman temas halinde, hassas kişilerde deride kızarıklıklar görülebilir.
Bu durumda ürünle temasa son verilmeli, yağ bulaşan bölgeler bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Tahriş ve kızarıklıkların geçmemesi halinde, derhal doktor muayenesinden geçimelidir. Kullanılmış yağlar toprağa ve atık su kanallarına asla boşaltılmamalııdır. Belirlenmiş bir toplama noktasına biriktirilip, çevre yasalarının belirttiği metodlara göre imha edilmelidir. Bu konuda, daha ayrıntı bilgi için Malzeme Güvenliği Bilgi Formlarına başvurulmasında fayda vardır.