İnşaat iskeleleri; üretildiği malzeme cinsine (ahşap, çelik, alüminyum v.b.), kullanım amaçları ve sistem özelliklerine (flanşlı iskele, asma iskele, hareketli iskele, konsol iskele, yükseltici platformlar, kalıp altı iskele v.b.) göre çeşitlendirilir. Flanşlı iskele; dünyada ve ülkemizde en yaygın kullanılan iskele türleri arasında yer alır. Cephe iskelesi olarak kullanılmasının yanında çok amaçlı ve geniş bir kullanım alanı sunar. Başlıca; dış cephe imalatı, duvar yapımı, sıva, boya, giydirme, mantolama gibi birçok inşa sahasında kullanılır. Bunların yanında, içerisinde yüksek perde yapılar bulunan baraj, tünel, endüstriyel yapılar, enerji santralleri gibi imalatlarda da flanşlı iskele sistemi önemli bir yapı elemanı olarak yer alır.
Projelerde bu inşaat iskelesi çeşidi kullanılması birçok avantaj sağlar. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:
· Kurulumu kolaydır, hafif pratik olması yönü ile insan gücü ve çekiç yardımı ile rahatça kurulabilir,
· İşçilik ve maliyet yönü ile tasarrufludur,
· Depolanması için büyük bir alan gerekmez,
· Nakliye işlemi kolaydır, küçük nakliye araçları ile taşınabilir,
· Taşıma kapasitesi oldukça yüksektir,
· Perfore delikler sayesinde yürüme platformları güvenli bir çalışma alanı sağlar,
· Yürüme platformlarının yapısı sayesinde tek kurulumda geniş bir alan üzerinde çalışma imkânı sağlar,
· Flanşlı iskele; dış cephe işlerinin yanında, tavan işçilikleri, galeri boşlukları gibi alanlarda kullanılabilir ve bu yönü ile çok amaçlı bir kullanım sağlar.
Şantiye ranzaları ile ilgili sayfamızı https://www.aetgrup.com/santiye-ranza linkinden ziyaret edebilirsiniz.
Flanşlı iskele ekipmanları sabit iskele modelleri kategorisinde yer alır. Bu ekipmanlar üretici firmalar tarafından belirli gereksinimlerin karşılanması amacıyla özel olarak tasarlanabilir. Bu kapsamda imal belli bir konfigürasyon şeklinde imal edilen iskeleler, parçalarının birleştirilmesi ile kolaylıkla kullanılabilir hale getirilir. İhtiyaç giderildiğinde ise sökülerek kaldırılabilir. Bu nedenle bu iskele türleri, ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri olarak da ifade edilirler.
Flanşlı iskele parçaları; yürüme platformu parçaları, düşey eleman, yatay eleman ve diğer aksesuarlardan (ayar mili, tekmelik, kamalı iskele dikmeleri, bağlantı elemanları, korkuluk, topukluk) oluşur. Farklı boyutlarda üretilen yatay ve düşey elemanlar; kama, kurtağzı ve flanş adı verilen üç parça ile birbirine monte edilir. Yatay ve düşey elemanlar ile diğer parçalar mekanik testlerden geçirilir ve standardize edilmiş belirli değer ve ölçülere göre üretimi yapılır.
İnşaat malzemeleri konusunda daha detaylı bilgi almak için aetgrup.com/insaat-malzemeleri-isimleri-nelerdir adresimizden bilgi alabilirsiniz.
İş güvenliğini sağlamak, projelere kaliteli ve hızlı çözümler getirmek için iskeleler ilgili yönetmelikler nazara alınarak üretilir ve kurulur. İskelenin yük taşıma kapasitesi, çalışanların güvenliği, rüzgâr kuvveti, ayak miline ve bağlantı elemanlarına düşen yük hesaplamaları, çevre emniyetinin alınması standartlara uygun bir şekilde kurulum yapılması için son derece önemlidir. Flanşlı iskele sistemi kurulumundan önce, bazı standart konfigürasyonların kontrolleri yapılır, statik hesaplamaları, sağlamlık ve dayanıklılık testleri, kullanım şekline ve kullanım alanına göre hesaplanır.
İskelenin montaj-söküm işlemi ile ilgili tüm çalışmalar sadece mesleki yeterlilik belgesine sahip iskele kurulum personeli tarafından yapılır. Flanşlı iskele kurulumu; projeye göre istenilen yükseklikte, insan gücü ile yapılır. İskele, yatay ve düşey elemanlardan oluşur. Düşey elemanlar 50 ve 100 cm’lik standartlarda üretilir. Tek bağlantı noktasında, 4 tane 45° ve 4 tane 90° olmak üzere 8 tane yatay eleman ile birleştirilir. Yatay elemanların üretimi farklı projelerde döşeme yüklerine göre değişiklik gösterir. Plywood, ana taşıyıcıda H20 ahşap kirişler ve döşeme yüklerine göre ızgarada H20 ahşap kiriş ile desteklenir. Mahya kirişler dört yollu başlıklara oturtulur. Kullanılan diyagonal elemanlar ile sert rüzgâr yüklerine karşı desteklenir.
Flanşlı iskele fiyatları; iskelenin kullanılacağı alan, kullanılacağı süre, sıfır ya da ikinci el ürün olması gibi farklı etmenlere göre değişiklik gösterir.