İkaz Yeleği, işçilerin diğer insanların onları "ne kadar iyi" gördüklerini (görünürlükleri) geliştirmek için giyebilecekleri kıyafetlerdir (ör. Yelek, önlük veya tulum). Çoğu zaman, yüksek görünürlüklü giysiler, özellikle düşük ışık ve karanlık koşullarda, sürücülerin ve diğer araç operatörlerini bir çalışanın varlığına karşı uyarmak için giyilir. Yüksek görünürlük sağlayan şapkalar, kullanıcının vücudunun bir kısmının veya tamamının gizlenebileceği durumlarda (ör. Yapraklar / ağaçlar, trafik bariyerleri, inşaat malzemeleri vb.) kullanıcının görünürlüğünü artırmak için giyilir.
Düşük ışık ve zayıf görünürlük olduğunda, özellikle hareketli araçların (örneğin; otomobiller, kamyonlar veya diğer makineler) üzerinde çalışıyorsanız, İkaz Yeleklerileri gereklidir. İkaz Yelekleri, bu araçların sürücüleri tarafından daha çabuk ve daha kolay görülmenizi sağlar. Bu gerçek işteki güvenliğinizi artırır. İnsan gözü büyük, zıt, parlak veya hareketli nesnelere en iyi tepkiyi verir. Çalışanların görünürlüğü, kıyafetlerle görüldüğü çalışma ortamı arasındaki yüksek renk kontrastı ile artırılır.
Bir iş veya görevi yerine getirirken çalışanın karşılaşabileceği potansiyel tehlikeler için bir değerlendirmesinin yapılması önerilir. Bu değerlendirme, çalışanların hareketli araçlardan çarpma riskinin ve işin yapıldığı çevresel koşulların belirlenmesine yardımcı olur. Daha Detaylı değerlendirmeler hakkında daha fazla bilgi için lütfen AET İletişim https://www.aetgrup.com/iletisim ile irtibata geçiniz.
Kıyafetlerin gerekli olabileceği bir tehlike değerlendirmesi yaparken aşağıdakileri göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun:
Bir tehlike değerlendirmesi tamamlandığında, işveren uygun kontrolleri seçebilir. İşçilerin güvenliği için ilk savunma hattı, işyerinin tasarımını kontrol etmek ve işçilerin hareketli araçlara maruz kalmalarını azaltmak olacaktır (örneğin, fiziksel engeller ve diğer mühendislik ve idari kontroller kullanılarak). Yüksek görünürlüklü giysiler kullanmak, araç operatörlerine bölgede işçilerin ayaktayken daha fazla uyarı sağlayarak kazalara karşı son savunma hattı olacaktır.
Boyut / Kapsam:
Büyük, parlak giysiler küçük olanlardan daha görünür. Vücudun her yerinde kapsama alanı (360 ° tam vücut kapsama alanı) tüm görüntüleme yönlerinde daha iyi görünürlük sağlar.
İyi görünürlük sağlamak için arka plan malzemesi ile kontrast oluşturan (farklı bir renk farkına sahip) renk şeritleri, kollar ve bacaklar üzerindeki şeritler, giysiyi giyen kişinin hareketi hakkında görsel ipuçları sağlayabilir.
Arka plan malzemesi parlak renkli veya floresan malzeme olduğunda, oldukça görünürdür. Ancak aleve dayanıklılık, termal performans, su direnci, dayanıklılık, konfor, yırtılma özellikleri, malzeme nefes alabilirliği ve iş için geçerli esneklik gibi diğer gereksinimlerin sağlanması amaçlanmaz.
İşverenler, tercih edilen kontrastı ve hareketin görsel gösterimini sağlayan renk ve şerit kombinasyonunu seçmelidir.
Uygun:
Güvenlik ve en iyi performans için giysiler kişiye göre dizayn edilmelidir. Giysilerin altına giyilebilecek giysilerin büyük kısmını ve giysinin nasıl giyilmesi gerektiğini (yani, gevşek veya sarkan bileşenler olmadan vücudun etrafında düzgün bir şekilde yapılması) ayarlıyın. Giysiler vücudunuzda doğru bir şekilde oturmalı ve çalışma sırasında yerinde kalmalıdır.
Kıyafet giymek için rahat olmalıdır - giysinin işçi ile doğrudan temas eden kısımları pürüzlü olmamalı, keskin kenarlara veya aşırı tahrişe veya yaralanmalara neden olabilecek çıkıntılara sahip olmamalıdır. Kıyafet ayrıca hafif olmalıdır.
Giysiler, yüksek görünürlüklü malzemeleri (ör. Eldiven eldivenleri, ekipman kemerleri ve yüksek kesimli botlar) kaplayacak başka hiçbir giysi veya ekipman seçilmemelidir.
Parlaklık:
Gün Işığı - Parlak renkler, gün ışığı koşullarında donuk renklerden daha görünürdür (örneğin, floresan malzemeler gün ışığı için uygundur).
Düşük ışık koşulları - Floresan renkler düşük ışık altında parlak renklerden daha etkilidir (örneğin şafak ve alacakaranlık). Bu koşullar altında, yansıtıcı malzemeler de önerilmektedir.
Karanlık koşullar / çalışma sahaları - Daha fazla retroreflektivite, düşük ışık koşullarında daha fazla görünürlük sağlar. Geri yansıtıcı malzemeler yüksek görünürlük koşulları sağlar ve parlak renklere göre tercih edilir. Floresan malzemeler geceleri etkisizdir ve beyaz kumaşlardan daha az görülür.
Tasarım:
TSE Standardına uymak için, şeritler / bantlar için aşağıdaki kriterleri karşılamalıdır:
Renk:
Tüm sınıflar için EN 340 İkaz Yeleklerileri Standardı, hem arka planın rengini hem de şeritleri / bantları belirtir. Sınıf 1 (örneğin, kablo demeti stili) en az 0,14 metre kare arka plan malzemesine sahip olmalıdır. Arka plan malzemesi floresan sarı-yeşil, floresan turuncu-kırmızı veya floresan kırmızı olmalıdır; veya parlak sarı-yeşil veya parlak turuncu-kırmızıdan birini seçebilirsiniz.
Bakım / Bakım:
Yüksek görünürlüklü giysilerinizi temiz ve bakımlı tutun. Kirlenmiş veya kirli retroreflektif malzemeler daha düşük görüş sağlar.
Aşınma ve yıpranma, kirlenme veya kontaminasyon belirtileri gösteren giysileri, kabul edilebilir düzeylerde görünürlük sağlayamayacağından değiştirin.
Elbise alıcıları, kullanılan malzemelerin ve giysinin tasarımının EN 340 Standardının gereksinimlerini karşıladığına dair kanıt almalıdır.
EN 340 Standart İkaz Yeleklerileri, retroreflektif performans seviyeleri (yani, kaynağın ışığa geri dönmede malzemenin etkinliği), arka plan malzemelerinin renkleri ve parlaklığını ve vücudun ne kadarını kaplaması gerektiğini belirler. yüksek görünürlüklü bileşenler tarafından. Elektrikli flaş ve alev koruması sağlayan giysiler için de özel gereksinimler vardır. Giyim Sınıfları için spesifikasyonlar ANSI / ISEA 107'dekine benzer olsa da, bu TSE Sınıfları minimum alanlardan ziyade vücut kapsamını belirttiklerinden farklıdır.
TSE, sağlanan vücut kapsamına göre üç sınıf giysi listeler. Her sınıf, gövde (belden boyuna) ve / veya uzuvları, her bir sınıf için belirtilen minimum vücut kapsama alanlarına göre kapsar.
Sınıfların her biri için ayrıntılar aşağıda listelenmiştir. Kesin teknik özellikler hakkında daha fazla bilgi için lütfen standarda bakın.
Tüm kişisel koruyucu ekipmanlarda olduğu gibi, çalışanlara da ekipmanın kullanımı ve bakımı konusunda uygun eğitim verilmelidir. Yüksek görünürlüklü giysiler giyen çalışanlara aşağıdaki asgari bilgiler verilmelidir: