İnşaat demiri temel olarak yapıların kalitesin artırmak kullanılan çelik çubuklardır. Günümüzdeki yapıların yüksekliği göz önünde bulundurulduğunda inşaat yapımında kullanılan demirin önemi gittikçe artmaktadır. Özellikle dikey olarak yükselen yapılar, estetik ve mühendislik açısından demir çubuklara ihtiyaç duyar. Yapılardaki çekme gerilimi ve kayma problemlerini önlemek için farklı çeşitleri bulunan demir çubuklar ve inşaat demiri fiyatları hakkında merak ettiklerinizi sizler için derledik.
Bir yapının inşa iskeletini oluşturan inşaat demirleri kullanıldığı alana ve üretim şekline göre çeşitlendirilir. Her bir demir çeşidi farklı yapılarda ya da yapının farklı alanlarında kullanılır. Yapının maliyetine önemli ölçüde etki eden inşaat demiri fiyatları bu çeşitlere göre farklılık gösterir. Bu nedenle inşaat demiri seçimi yapıldıktan ve demir fiyatları incelendikten sonra yatırım kararı vermek uygun bir yaklaşımdır.
İnşaat demiri güvenlik tapası (mantar tapa) yazımıza https://www.aetgrup.com/insaat-demiri-guvenlik-tapasi linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İnşaat demiri çeşitleri şöyledir:
Yapı inşalarında en çok tercih edilen demir olan karbon çelik demiri demir ve karbon alaşımından üretilir. Neme, suya ve çevresel faktörlere karşı oldukça dayanıklı olan bu ürün, çok yönlü olarak kullanılabilen bir malzemedir.
Döşeme, çatı ve merdiven yapımında kullanılan sac metal demiri, çelik parçaların ısıtılması ile elde edilir. Isıtılan çelik parçaları levha şeklinde soğumaya bırakılır. Bu işlen sonucunda elde edilen çelik sac levhalar çok çeşitli yapılarda temel unsur olarak kullanılır.
Kaynaklı tel demiri beton kanallar, kutu menfezleri, yol kaplamaları ve drenaj gibi yapılarda kullanılır. Örgü şeklindeki demirlerin elektriksel kaynak yöntemi ile birbirine kaynaklanması ile elde edilir. Bu malzeme zeminin iyi sıkıştırıldığı zemin üstü plakalarda kullanıma uygundur. Ayrıca daha ağır kaynaklı tel demiri, duvarlarda ve yapısal zemin döşemelerinde kullanılabilir.
Kalıp ayırıcı yağlar inşaatta kullanılan kimyasal maddelere güzel bir örnek olabilir.Yine bir kimyasal madde olan epoksi, demir ile kaplandığında epoksi kaplı inşaat demiri ortaya çıkmaktadır. Epoksinin korozyonu önleme özelliği vardır. Bu nedenle korozyonun olabileceği yapılarda epoksi kaplı inşaat demiri tercih edilir. Dayanım tuzlu su ve korozyona dayanım gününün fazla olması epoksi inşaat demiri fiyatları açısından fiyat arttıran bir husustur. Epoksi kaplama hassas bir madde olabileceği için tedarikçiye ve malzemenin kalitesine önem verilmelidir.
Karbon çeliğine oranla 40 kat koruma elde edilebilen galvanizli inşaat demiri, yüksek aşındırıcı yerlerde tercih edilen bir malzemedir. Islak ve nemli ortamlara dayanıklı olan galvanizli inşaat demiri fiyatları diğer demirlere oranla maliyetlidir.
Paslanmaz çelik inşaat demiri, dirençli yapısı ile ilgi gören bir malzemedir. İnşaat demirleri arasında korozyon eğilimi nedeniyle onarım yapılması gereken yerlerde sıklıkla tercih edilir. Ayrıca işlevsel özelliklere sahip olması nedeniyle inşaatın diğer alanlarında da kullanılır.
Genişletilmiş metal inşaat demiri çelik levhalardan üretilen bir çeşittir. Kaldırım gibi yürünebilir alanlarda kullanılır. Genişletilmiş metal, önemli ölçüde sıva kalınlığının gerekli olduğu alanlarda takviye olarak veya hafif beton yapıyı güçlendirmek için yaygın olarak kullanılır. Bu nedenle sıva yoğunluğu olan alanlarda tercih edilebilir.
Nervürlü inşaat demiri çelik çubukların burulması ve çıkıntılar oluşması sonucu elde edilir. Bu çubuklardaki girinti çıkıntılar betonun direncini artırır. Nervürlü inşaat demiri betonun bütün olarak hareketini önlediği için betonun dayanım gücü ve kalitesi artar.
Beton paspayı nedir? Adlı yazımızı okumak için https://www.aetgrup.com/beton-paspayi linkimizi kullanabilirsiniz.
İnşaat sektöründe kullanılan çeşitli malzemelerden olan paspayı elemanları ve demirlerdir. Yapı mühendisliği için önemli olan inşaat demirleri aynı zamanda yapının mimari detaylarını da ortaya çıkarır. Şehirleşmenin yüksek olduğu alanlarda binaların mukavemetini de güçlendiren bu demirler kullanıldığı alanlara göre çeşitlilik de gösterir.
Binaların yapısal bileşenlerinde yer alan çeşitli formlardaki inşaat demirleri betonun içinde güvenli bir şekilde kullanılır. Bu demir çeşitleri çatı, merdiven, kaldırım, yol kaplama, beton kanal gibi alanlarda gibi kullanılabilir. Ayrıca korozyon eğilimi olan yerlerde ve çevresel şartların yapıları zorladığı bölgelerde dayanıklı yapıdaki inşaat demirleri tercih edilmelidir. Yapının eğilme ve çekme gücüne karşı sağlam durmasını sağlayan inşaat demiri fiyatları da kullanıldığı alana göre farklılaşabilir.
Islak beton karışımına yerleştirilen inşaat demiri bitmiş betonu daha güçlü hale getirir. Böylece betonun dayanım gücü artar ve daha fazla yüke dayanabilir. İnşaat demiri ayrıca çatlamayı kontrol etmeye yardımcı olur. Bütün bu görevleri yapan inşaat demirinin daha işlevsel, güvenli ve kullanım amacına uygun olması için bazı noktalara dikkat etmek gerekir:
• İnşaat demirinin boyutu iş gereksinimi ile uyumlu olmalıdır.
• İnşaat demirinin desen tipi ve çubuklar arasındaki mesafe proje ile uyumlu olmalıdır.
• Projenin türüne ve kullanılacağı alana uygun bir inşaat demiri çeşidi tercih edilmelidir.
• İnşaat demirinde kullanılan çeliğin kalitesini ölçmek için mekanik testlerden geçmiş olması gerekir.
• Doğru inşaat demiri boyutunu ve ağırlığını seçmek, güvenli inşaat uygulamaları için çok önemlidir.
• İnşaat demiri tercih ederken akma mukavemetine dikkat etmek gerekir.
• İnşaat demirinin yerleştirilmesinde hassas ölçümlerin yapılmış olması betonun dayanım gücü için önem taşır.
• Ton açısından inşaat demiri fiyatları yapının bütçesini etkileyen önemli bir husus olduğu için dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.
İnşaat demiri seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer noktalar da etiket bilgileridir. Bu bilgiler demirin kalitesi ile ilgili fikir verir.
İnşaat demiri etiketinde bulunması gereken bilgiler:
• TSE belgesi olduğunu belirten TSE işareti
• Üretildiği firmanın ismi
• CE belgesi ya da yapı malzemelerinin piyasaya sunulurken bulundurulması gereken G belgesi
• Deprem yönetmeliğince bulundurulması gereken B420C belgesi
• Mamül tipi
• İnşaat demirinin ebatı
• Üretilen tesis ile ilgili bilgi
İnşaat ile ilgili daha detaylı bilgi için https://www.aetgrup.com/ adresimizden yazılarımızı ve ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.
İnşaat demiri fiyatları belirlenirken fiyatlara etki eden birden çok unsur dikkate alınır. Demir fiyatları yıldan yıla değişiklik gösterdiği gibi, demirin taşıdığı özellikler de fiyatlara doğrudan etki eden unsurlar arasında yer alır. İnşaat demirinin çapı, ağırlığı, boyutu, kullanıldığı malzeme, çelik ya da epoksi gibi malzemelerin kalitesi fiyatları etkileyen önemli hususlardır. Yıl içindeki inşaat demiri fiyatları grafiği inceleyerek de fiyatlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yapının iskeletini oluşturan demir çubuklar sağlamlık ve kalite açısından standartlara uygun olmalıdır. Bu nedenle inşaat demiri fiyatları araştırılırken taşıdığı standartlara ve sahip olunması gereken belgelere de dikkat edilmelidir. Bu belgeler malzemenin kalitesi hakkında bilgi verirken demir fiyatları ile ilgili planlama yapılması için gereklidir.
İnşaat yapılması planlanan projede bütçe belirlenirken demirler, kullanım alanının çokluğu nedeniyle bütçede önemli bir paya sahiptir. Yıl içinde demir fiyatlarındaki artış inşaat demiri fiyatları için de geçerlidir. Bu nedenle maliyet hesaplamalarında günlük demir fiyatları göz önünde bulundurulabilir.
Bir Yapının iskeletini oluşturan demir çubuk seçimi yapılırken çeşidi, yapıya uygunluğu, boyutu, kalitesi, taşıdığı standartlar kadar inşaat demiri fiyatları da önemlidir. Bütçenin önemli bir bölümünü oluşturan bu malzemeler ile ilgili ön araştırma yapmak doğru ürünün en uygun fiyata satın alınmasına yardımcı olur. İnşaat demirinin türüne, ağırlığına bulunduğu yıla göre değişen bu fiyatlar için güncel araştırma yapmayı unutmayın.
Siz de inşaat demir fiyatı 2022 yılı için bilgi almak ayrıca demir fiyatları Ankara lokasyonunda inceleme yapmak için AET Grup ile https://www.aetgrup.com/iletisim adresinden iletişime geçebilirsiniz.