İnşaat iskelesi geçici bir inşaat destek yapısıdır. İnşa, onarım, bakım ve yıkım işlemleri yapılırken güvenli ortam meydana getirilmesini sağlayan bir ekipmandır. Yapıların kaba işçiliği bitirildikten sonra, boya, yalıtım ve yenileme gibi ince işler için kurulur. Yapıların cephelerine kurulan inşaat iskelesi, cephe iskelesi olarak da adlandırılır. Bu geçici inşaat destek yapıları; bağlantı elemanları, diyagonal, ahşap, alüminyum, boru, topluluk, platform, çelik gibi malzemeler aracılığı ile kurulur. İnşaat iskelesi, sisteme etki edecek yükler ve çalışma alanlarına göre farklı şekil ve standartlarda kurulur.
Örümcek ya da mobil iskele olarak da isimlendirilir. Flanşlı örümcek iskele döşemelerde kullanılan bir sistemdir. İnşaat alanları, endüstriyel yapılar, enerji santralleri, baraj inşaatı ve her türlü cephe işlemlerinde kullanılabilir. Yüksek kapasiteli bir inşaat iskelesi çeşidi olmasına rağmen çok fazla bağlantı aparatı gerektirmez. Bu iskele uygun malzemeden üretilmeli, yeterli dayanıklılığa sahip olmalıdır. Çalışma platformları dolu olmalı, bu platformlarda düşme tehlikesine karşın korkuluklar mutlaka olmalıdır.
Flanşlı iskele hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.aetgrup.com/flansli-iskele adresinden yazımıza ulaşabilirsiniz.
Bu inşaat iskelesi kule tipi iskele ya da kule iskele olarak da adlandırılır. Özellikle ağır yükler ve geniş açıklıklar için tasarlanmıştır. Alt-üst çerçeve, ayar elemanları ve H elemanlardan oluşur. Üç ana parçadan oluştuğundan tek personel ile kule kurulabilir. Farklı projelere adapte edilebilir, depolama bakımından fazlaca yer kaplamaz ve projelere etkili çözümler getirir. Bu iskele çeşidinin başlıca kullanım alanları; HES projeleri, alışveriş merkezleri, endüstriyel yapılar, yeraltı treni projeleri, hastane, köprü döşemeleri ve köprüyol başlıklarıdır.
Masa tipi iskele sistemleri; köprüyol, santral, köprü gibi ağır yükler ve yüksek yapılar için tasarlanmıştır. Bu inşaat iskelesi çeşidinin ana elemanları; krikolar, ana çerçeve, çapraz elemanlar ve krikoları birbirine bağlayan aksesuarlardır. Bu standart elemanlar iskelenin pratik bir şekilde kurulmasını kolaylaştırır, işçilik ve zaman yönünden yüksek tasarruf sağlar. Farklı ölçülerde imal edilebilen ana çerçeve sayesinde farklı yükseklikteki projelere etkin çözümler sunar.
Dış cephe inşaat iskelesi çeşidi; kamalı iskele, modüler iskele ve güvenlikli iskele olmak üzere üç sınıfa ayrılır. Yapıların dış cephelerinde; düzenleme, yenileme, her türlü tesisat çalışmalarında kullanılır. Çalışanlara güvenli bir çalışma alanı sağladığı gibi çalışılan yerleşim alanında yayaların da güvenliklerini sağlayan iskele sistemidir. İskelenin ana elemanları; yürüme platformu, duvar bağlantıları, kapaklı platform, tozluk, korkuluklar, diyagonal eleman, çerçeve elemanı, başlangıç ayağı ve alt ayar milidir.
İnşaat sektöründe fincanlı inşaat iskelesi olarak da adlandırılmaktadır. Dış cephelerde kullanılmasının yanı sıra, yüksek yapılarda ve ağır döşemelerde hacim iskelesi olarak da kullanılır. Emniyetli ve yüksek mukavemetlidir. Endüstriyel yapılar, tersane, yüksek yapılar, enerji tesisleri, hastaneler, köprü, HES projeleri gibi ağır döşemelere sahip yapılarda kullanılır.
Perde paspayı elemanları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz https://www.aetgrup.com/perde-paspayi-elemanlari sayfamızda bulunan yazımızı okuyabilirsiniz.
İnşaat sektörü iş sağlığı ve güvenliği bakımında riskli bir sektördür. Bu riski minimum seviyeye indirmek için inşaat iskele kurulumu çok önemlidir. Çünkü inşaat alanında iş kazalarının bir bölümü düşme sonucu meydana gelir. Bu kazaların da çoğu amaca uygun, profesyonel bir şekilde kurulumu yapılmayan iskelelerden kaynaklanır. Güvenli inşaat iskelesi kurulumu için en önemli hususlar şunlardır:
· İskelenin kurulum projesinin olması,
· İskelenin TSE belgeli olması,
· Kurulum projesi dikkate alınarak statik hesaplamasının yapılması,
· Yetkili ve sorumlu teknik personelin gözetimi altında tecrübeli ustalarca kurulması,
· İskele zemin alanının uygunluğunun kontrol edilmesi,
· İskele çalışma bölgesine gerekli iş güvenliği levhaları uyarı yazılarının yerleştirilmesi,
· Korkuluk, çelik çerçeve, destek elemanları, korkuluk ayağı, yürüme platformu, cephe bağlantı elemanları gibi güvenlik parçalarının tam olması.