Beton inşaat sektörünün en önemli yapı malzemelerinden olup, agrega maddelerinin su ve çimento ile bağlanmasından oluşur. Taşıyıcı inşaat malzemesi olmasının yanında dekoratif amaçlı da kullanılır. Dayanıklı ve kullanışlı bir yapının betonu kaliteli olmak zorundadır. Kullanılan beton türü deprem, yangın, su geçirme, gibi riskler için koruyucu olmalıdır. Hayat standardını yükselten yapıları oluşturan betonda aranan özellikler ve kaliteli beton nasıl yapılır sorusu hakkında bilinmesi gerekenler için yazımızı okuyabilirsiniz.
Beton, çakıl ve kumdan oluşan agrega maddelerin su yardımı ile çimento tarafından bağlanması sonucu oluşan bir yapı malzemesidir. Kaliteli beton nasıl yapılır sorusunun cevabı için betonun bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bunlar, işlenebilme, basınç mukavemeti, dayanıklılık, aşınma ve çarpmaya karşı dayanıklı olma, geçirimlilik, hacim değişimi ve elastititedir.
Paspayı ürünleri nelerdir ve niçin kullanıldığını öğrenmek isterseniz https://www.aetgrup.com/paspayi-urunleri-nelerdir yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Taze betonda aranan en önemli özelliklerdendir. Betonun işlenebilir olması, taşıma ve kalıba dökülme sırasında homojenliğini kaybetmeden ve ayrışmadan boşluksuz olarak kolayca yayılması demektir. İnşaat çalışmalarında betonun işlenebilme özelliğinde agreganın bileşimi önemli bir etkendir. Teknolojinin ilerlemesi ile betonun işlenebilir özelliğini arttıran katkı maddeleri kullanılması sıkça tercih edilir.
Basınç mukavemeti betonun mekanik bir özelliğidir. Basınç dayanımı betonun diğer özellikleri ile ilgili fikir verir. Yani basınç mukavemeti yüksek olan beton sert, su geçirmeyen, dayanıklı ve aşınmayan yapıdadır. Betonun basınç mukavemeti beton örneklerinin laboratuvar koşullarında incelenmesi ile değerlendirilir.
Betonun ömrü süresince, ısınma-soğuma, donma-çözünme, ıslanma-kuruma, zararlı kimyasallar ve zor şartlara maruz kalma gibi etkilere karşı gösterdiği dirence dayanıklılık denir. Betonun dayanıklılığını artırmak için düşük alkali çimento, kaliteli agrega kullanılmalı, su-çimento oranı azaltılmalı, hava sürükleyici katkı kullanılmalıdır. Ayrıca paspayı elemanları korozyona karşı önlem amaçlı yapılmış işlemler arasında sayılır. Betonarme yapıların doğru hizalanması ve sağlamlığın artırılmasını sağlamak içindir.
Daha farklı ve güncel konularda bilgi almak için sitemizi https://www.aetgrup.com/ ziyaret edebilirsiniz.
Beton kullanıldığı alana göre çeşitli şekillerde aşınmaya maruz kalabilir. Deniz yapıları, yol, köprü ayakları, havaalanı gibi yapılar önemli derecelerde aşınmaya maruz kalabilir. Aşınmaya karşı dayanıklı bir beton üretmek için dayanıklı ve sert agrega kullanılabilir. Demir parçacıklı ve çelik tozu gibi yapay agregalar kullanılabilir. Basınç mukavemeti yüksek olan beton aşınmaya karşı da dayanıklıdır.
Geçirimli beton iri agreganın kullanıldığı suyun geçişine izin veren yapıdır. Bazı özel alanlarda kullanılmakla birlikte su yapılarında betonun geçirimliliğinin az olması ya da hiç olmaması çok önemlidir. Betonda mümkün olduğu kadar ince malzeme kullanmak ve geçirimliliği azaltan katkı maddeleri eklemek, betonu kalıba sık şekilde yerleştirmek, geçirimliliği azaltan faktörlerdir.
Hacim değişimi betonun ıslanması ve kuruması sonucunda genleşme ve büzülme durumudur. Betonda çatlak meydana getirebilir. Hacim sabitliği sağlamak, betonun ömrü boyunca deformasyon meydana getirmemesi açısından önemlidir.
Elastisite betonda gerilme ile orantılıdır. Betona gerilme uygulandığı anda ani olarak yer aldığı kabul edilir. Betonun elastiklik orantı katsayısına elastisite modülü denir. Elastisite modülü bilinirse, beton yapıda oluşabilecek deformasyonlar hesaplanabilir.
Beton Kalıp Yağı ve Yağ Sarfiyatı ile ilgili yazımıza https://www.aetgrup.com/beton-kalip-yagi-yag-sarfiyati sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Betonun sağlam olmasına etki eden en önemli faktör çimentodur. Bunun yanında diğer malzemelerin ve kullanım oranları da betonun yapısını etkiler. Betonun sağlamlığına etki eden faktörler şöyle incelenebilir:
• İnşa edilecek yapının özelliğine uygun kalitede çimento tercih etmek gerekir.
• Çimentonun mineral yapısı, betonun dayanıklı olması için önemlidir.
• Agrega tanelerinin aralarındaki oran, üçten büyük olmamalıdır.
• Dayanıklı agrega taneleri seçilmelidir.
• Betonun birleşimini engelleyici, boşluk yapan zararlı madde içermeyen agrega kullanılmalıdır.
• Suyun çimentoya oranı küçük tutulmalı dolayısı ile koyu kıvamlı taze beton elde edilmelidir.
• Gözeneksiz bir beton elde edilerek su geçirgenliği azaltılmalıdır.
• Hava sürükleyici kimyasal katkı maddesi kullanılmalıdır.
• Beton taşınırken transmikser araçları ile karıştırılması ve taşındığı yere 2.5 saati geçmeyecek süre içinde ulaştırılması gerekir.
• Beton yerleştirilmeden önce kalıp temiz ve kalıp ayırıcı yağlar ile yağlanmış olmalıdır.
• Beton yerleştirilirken en fazla 1,5 m yüksekten ve yatay tabaka halinde dökülmelidir.
• Betonu sıkıştırmak için vibrasyon işlemi yapılabilir.
• Beton yerleştirildikten sonra su kaybını önlemek için çimento ile suyun tepkimesini uygun zamanda gerçekleştirmek gerekir.
Perde beton nedir? adlı yazımızı okumak isterseniz https://www.aetgrup.com/perde-beton-nedir linkine tıklamanız yeterli olacaktır.
Betonun su geçirgenliği, içindeki boşluklar ile ilgilidir. Ayrıca çimento ve agrega yüzeyindeki çatlaklar da su geçirgenliğini etkileyen faktörlerdendir. Betonun dayanıklı bir yapıya sahip olması için boşluksuz ve su geçirmeme özelliklerine sahip olması gerekir. Betonun su geçirmesine, basınçlı su, mikro çatlaklar ve buhar gibi faktörler sebep olabilir.
Rutubet, su, buhar gibi şartlara maruz kalacak yapıların, suya maruz kalmaya dayanabilecek özellikte yapılması gerekir. Yeterliliği kanıtlanmış malzemeler ile uygun bir hammadde oluşturmak önemlidir. Çimento, agrega ile uyumlu kimyasal katkı kullanılarak kaliteli beton harcı elde edilir. Bu aşamadan sonra betonun kalıba uygun şekilde yerleştirilmesi, döküm sonrasında hava şartlarına uygun koruma gerçekleştirilmesi gerekir. Beton, soğuk ve sıcak havaya rüzgâra karşı en uygun şekilde korunmalıdır. Betonda çatlak oluşması önlenmelidir. Betonun bakım şartları yerine getirilerek çatlak oluşması engellenebilir.
Beton harcı için kullanılan kaliteli malzemenin uygun oranlarda kullanılması ve betonun yapımından kullanım aşamasına kadar olan sürede uygun bakımın sağlanması ile betona su geçirmeme özelliği kazandırır.
Dayanıklı ve uzun süre hasar almadan ayakta kalan yapılar, kaliteli beton kullanılan ve uygun şekilde inşa edilen yapılardır. Sağlam konutlar için kaliteli beton nasıl yapılır sorusunun cevabı dikkate alınarak en uygun şekilde üretilmeli ve beton yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Sağlam yapılar oluşturmak, kaliteli ürünler kullanarak mümkün olur.
Siz de İnşaat yapı sektöründe kaliteli malzemeler için ürünlerimizi görmek isterseniz hemen bizimle https://www.aetgrup.com/iletisim sayfamızdan iletişim kurabilirsiniz.