Kaset kalıp sistemi, uzun yıllardır inşaat sektöründe kullanılan ve döşeme inşasında yüksek taşıma kapasitesi sağlayan ekonomik ve güvenli bir sistemdir. Günümüzde; depolar, AVM’ler, hastaneler, amfiler, uçak hangarları, spor tesisleri, konferans salonları, okullar, otoparklar, fabrika binaları gibi yüksek tonajlı, geniş ve hareketli yüklere maruz kalan yapılar ile döşemenin birim alanda çok fazla yüke maruz kaldığı yapıların inşasında kullanılır.

Kaset kalıp sitemleri ile ilgili maket görsel ve inşaat alanındaki yapılmakta olan kaset kalıp sitemi.

Kaset Kalıp Sisteminin Özellikleri Nelerdir?

Kaset kalıp, şekli nedeni ile döşemelerde çift yönlü kirişler oluşturur ve bu sayede döşemenin daha fazla yük taşıyabilmesini sağlar. Kalıplar fiberglas ve demir ile takviye edildiğinde olası sıcaklık değişiminden etkilenmez ve bu sayede beton kalitesi düşmez, beton altında çatlaklar oluşmaz. Kaset kalıp çeşitleri ilgili proje isteğine bağlı olarak farklı boyut ve tipe göre plastik veya fiber malzeme ile üretilebilir. Bu sistemlerin özellikleri ve kullanım avantajları şu şekilde sıralanabilir:

·           Nakliyesi ve depolaması kolaydır,

·           Kolay uygulanabilir ve betonun oldukça temiz çıkmasını sağlar,

·           Yük ve dayanımı arttırmasının yanında ısı ve ses yalıtımı da sağlar,

·           Beton kullanımını oldukça azaltır,

·       Kaset kalıp ekonomik bir sistem olup çok defa kullanılabilir, kullanım sayısı koşullara bağlı olarak 60-70 kullanıma kadar çıkabilir,

·           Güneş, nem, ısı gibi dış etmenlerden etkilenmez,

·           Taşınması ve montajı kolay olduğu gibi sökümü de kolaydır, hava basıncı ile sökülebilir,

·           Piyasada farklı projelere uygun kaset kalıp çeşitleri mevcuttur,

·        Kalıbın, üretilen malzeme türü ve kalınlığına bağlı olarak kalitesi değerlendirilebilir ve kaset kalıp fiyatları buna bağlı olarak değişir,  

·           Demirden daha hafif bir malzemedir,

·           Hasar gördüğü takdirde onarımı mümkündür, yenilenebilir,

·           Esnektir ve darbeyi emebilir bu sayede kolay kolay eğilip bükülmeyen dayanıklı bir sistemdir.

Kaset Kalıp Nasıl Yapılır?

Kaset kalıp yapımında malzemeler, insan gücü ile taşınabilecek parçalardan oluştuğundan herhangi bir vince ihtiyaç duyulmaz. Az işçilik ile kaliteli ve hızlı bir üretim sağlamak mümkündür. Kurulum ve uygulama şu şekilde yapılır: Öncelikli olarak döşemenin alt iskelesi hazırlanır, ana taşıyıcı ve kiriş tabanları imal edilir ve inşaat kalıp sistemleri projeye uygun olarak yerleştirilir. Kalıplar yerleştirildikten sonra doğru beton kalıp ayırıcı kullanılır. Kalıbın zarar görmemesi için vibratöre kauçuk uç bağlanır. İskele U’larının üzerine H20 kirişler ve kirişlerin üzerine 10’a 10 kalıp ızgarası uygulaması ülkemizde en çok tercih edilen uygulamalar arasındadır.

Kesintisiz bir beton yüzeyi almak için yeni veya yıpranmamış kaset kalıp kullanılır. Kalıp söküm işleminin sorunsuz yapılabilmesi için ise döşenen kalıp üzerine kalıp ayırıcı yağ uygulanması yapılması atlanılmaması gereken önemli hususlardandır. Beton uygulamasından önce döşenen kalıp sistemi üzerine demir örülür ve beton uygulaması işlemine geçilir. Dökülen beton yeterli dayanım gücüne ulaşmadan kalıplar sökülmez. 

Doğru Beton Kalıp Ayırıcı Nasıl Seçilir? adlı yazımıza https://www.aetgrup.com/dogru-beton-kalip-ayirici-nasil-secilir sayfasından ulaşıp okuyabilirsiniz.

Kaset Kalıp Nasıl Sökülür?

Kaset kalıp sökümü işçiliği kolay olmasının yanında özenle ve hassasiyetle yapılması gereken bir işlemdir. Fiberglas ile takviye edilmiş kaset kalıp sistemlerinin sökümü için bir hava kompresörü kullanılabilir. Kasetin ortasında yer alan sibop aracılığı ile uygun basınçta hava basılarak söküm işlemi yapılır. Uygun miktarda kaliteli kalıp ayırıcı yağ kullanılan kalıp uygulamalarının söküm işlemi; kalıba herhangi bir darbe uygulanmadan, sadece yeterli oranda verilen hava basıncı ile yapılabilir. Kaset kalıpların uzun ömürlü olması, tekrar tekrar kullanılabilmesi için söküm işlemi yapıldıktan sonra su ile temizlenmesi uygun olur.

Kaset Kalıp hakkında https://www.aetgrup.com/iletisim adresinden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.