Paspayı elemanı; betonarme yapılarda bulunan takviye çeliğini korozyon, yangın ve diğer çevresel etkenlerden korumak için kullanılan çok önemli bir yapı elemanı olarak karşımıza çıkar. İnşaat ve yapılarda belirli nedenlerle oluşan korozyon ile birlikte betonarme yapıların içinde yer alan çelik donatılar kalitesini ve çapını yitirme eğilimi gösterir. Özellikle nemli bölgelerde yer alan yapılarda rutubetin getirdiği olumsuz koşulların yanında, çelik donatılar da usta eller tarafından uygun biçimde konumlandırılmamışsa; meydana gelen oksitlenme nedeni ile bu donatılar zamanla paslanmaya başlar. İşte paspayı elemanları yapı donatılarını rutubet, yağmur, yangın, kötü hava koşulları gibi dış etkenlerden korur.

Paspayı elemanları bulunur yan yana dizilmiş yuvarlak kalıpların olduğu yerde

Kalıp ayırıcı yağlar ile ilgili sayfamızı https://www.aetgrup.com/kalip-ayirici-yag linkinden ziyaret edebilirsiniz.

Paspayı Elemanı'nın Görevleri Nelerdir?

Bir betonarme elemanın içinde yer alan dış demir donatının dış tarafından kalıp çizgisine kadar ölçülen kalınlığa beton örtüsü ya da daha çok kullanılan ve bilinen diğer ismi ile paspayı adı verilir. Paspayı elemanları ise binalarda çıkan yangınlara ya da rutubet, olumsuz hava koşulları gibi çevresel dış etkenlere karşı betonarme donatılarını korur. Bir yapıda donatının paslanması demek binanın dayanıklılığını yitirmesi ve dış etkenlere karşı daha savunmasız hale gelmesi demektir.

Yeterli miktar ve kalitede paspayı elemanı kullanılmayan yapılarda; kalıp sökme işlemi yapıldığında donatı dışarıdan gelecek ve hava ile temas sağlayacak, bu durum ise rutubete, korozyona ve ayrışmaya sebebiyet verecektir. Rutubete maruz kalan bina ise içten içe zarar görmeye, zayıflamaya başlar. Bu durumda ise ortaya yeni tamir ve işçilik gereksinimleri çıkacaktır. Bu doğrultuda paspayı elemanı görevlilerini şu şekilde özetleyebiliriz:

• Yapılarda kepenk ve donatı arasındaki ihtiyaç duyulan mesafeyi korumak

• Donatı çubuklarını yangın gibi dış etkenlerden korumak için ihtiyaç duyulan ısı yalıtımını sağlamak

• Yapıda yer alan takviye çeliğini pas, nem, korozyon ihtimalinden uzak tutmak

• Yapıdaki takviye çubuklarının esnemesini ve optimum seviyede yerleşmesini sağlamak için kullanılır.

Diğer ürünlerimiz hakkında bilgi alabilmek için https://www.aetgrup.com/ adresimizden bizlere ulaşabilirsiniz.

Paspayı Ölçüleri Hangi Formatlarda Olmalıdır?

Binanın sağlamlığını arttırmak, bina yapısının sağlam temeller üzerine oturtulmasını sağlamak, binayı olumsuz hava koşulları, rutubet ve yangın gibi dış etkenlerden korumak için kullanılan paspayı çeşitleri ölçümlerinin profesyonel ellerce, belirli standartlara göre yapılması çok önemlidir. Yapılarda kullanılan paspayı ölçüleri TS 500 standartları çerçevesinde, hazırlanan projelerde yer alan ölçüler göz önünde bulundurularak kullanılmalıdır. Ayrıca paspayı ölçüleri yapıda yer alan çelik donatıların nem, yangın riski gibi olumsuz etkenlere maruz kalma riskinin yüksek olduğu bölgelerde farklılık gösterir. Bununla birlikte bazı değişen şartlara ve farklı elemanlara göre paspayı elemanı ölçü ve özellikleri şu şekilde özetlenebilir:

• Paspayı ölçüleri tek taraflı çalışan plak döşemelerde en az 15 mm olmalı

• TS 500 uyarınca paspayı ölçüsünün betonarme temellerde en az 50 mm olması beklenir

• Bazı özel projeler haricinden betonarme kirişlerde paspayı elemanı, dışta yer alan elemanların 25 mm‘den; içte yer alan elemanların ise 20 mm‘den az olmaması gerekmektedir. Yangın riskinin yüksek olduğu projeler için ise bu değerler daha da yükseltilmelidir

• Bir kirişteki paspayı elemanı, paspayı çubuğunun çapından 30 mm daha az olmamalı

• Döşemenin kuvvetlendirilmesini sağlayan kaplama kalınlığı, nemli bölgeler için en az 30 mm, deniz kenarı olmayan kuru bölgeler için ise en az 20 mm olmalıdır

• Kullanılacak inşaat projesine göre farklı paspayı modelleri mevcuttur. 50 mm ya da 40 mm paspayı çeşitleri ile yapının sağlamlığını arttırmak ve ömrünü uzatmak mümkün olmaktadır.

Kaliteli beton nasıl yapılır?  adlı yazımıza  aetgrup.com/kaliteli-beton-nasil-yapilir sayfasından ulaşıp okuyabilirsiniz.

Paspayı elemanı vardır inşaat demirlerinin üstünde bulunan ustanın bulunduğu yapının içerisinde

Paspayı Elemanı Çeşitleri Nelerdir?

Paspayı elemanları bir projede uygun ve pratik bir şekilde konumlandırılabilmesi ve uygulanabilmesi için farklı seçenekler ile karşımıza çıkar. Kullanılan materyalin tipine ve paspayının kullanılacağı alana göre de paspayı fiyatları farklılık gösterir. Kullanılan materyale göre farklılık gösteren paspayı çeşitleri çelik, alüminyum, ahşap, PVC olarak sıralanabilir. Bununla birlikte;

• Perde ve kolon paspayı tipi

• Döşeme paspayı tipi

• Fore kazık paspayı tipi 

• Birleşim bölgelerine özel paspayı çeşitleri

• Norm tipi radye temel paspayı elemanları gibi farklı çeşitleri yer almaktadır.

Bir yapının depreme karşı dayanıklılığından tutun da ömrünün uzamasını, rutubete ve yangına karşı direncini arttıran paspayı elemanı, projeler için olmazsa olmaz hayati bir aparat olarak karşımıza çıkar. Firmamız tarafından en uygun fiyat ve yüksek kalite standartları ile sunulan paspayı modelleri için hemen bizimle iletişim kurabilirsiniz. 

Bizim ile iletişim kurmak için https://www.aetgrup.com/iletisim linkine tıklamanız yeterli olacaktır.