Paspayı, beton bir yapının dış kısmı ile donatı arasındaki mesafeyi ifade eder. Beton ile donatı çubukları arasındaki mesafeye denir. Bu mesafe, yapı mühendisi tarafından belirtildiği gibi minimum bir mesafe olmalıdır.
Aşağıdaki şemayı inceleyiniz:
Minimum Bir Paspayı Sahip Olmanın Önemi
Takviye çubuğu ile panelin dışı arasında minimum bir mesafe olmalıdır. Bu sayede aşağıda sıralanan hususlarda sorun yaşanmaz:
Yeterli miktarda paspayi sahip olmak, takviye çubuklarının korozyon oranını azaltır. Sadece 5 mm’lik bir paspayınız varsa, çubuk beton yüzeyinin hemen altındaysa; o zaman takviye çok hızlı bir şekilde paslanır ve özellikle de denize yakınsanız.
Bu, betonun mukavemetini çok çabuk kaybedeceği ve yıkımsal hatanın ortaya çıkabileceği anlamına gelir. Bu yüzden betonun gerçekten az bir paya sahip olması çok önemlidir.
Betonarme çubuğunun betona çok yakın olması durumunda, yapının yapısal bütünlüğü tehlikeye düşecektir.
Eğer yangın varsa, donatı çubuklarının ateşlenmesini hiç istemezsiniz. Ateşlenirse yangının kontrolden çıkacağından emin olabilirsiniz. Bu durum, çubukların betonun yüzeyinden çok az uzakta olmasının bir başka çok önemli nedenidir. Paspayi sayesinde yangının yapıya zarar vermesinin önüne geçilir.
Şantiye ranza yatak hakkından bilgi sahibi olmak isterseniz https://www.aetgrup.com/santiye-ranza-yatak adresini ziyaret edebilirsiniz.
Temellerdeki yatay demir donanımındaki paspayı aralığını sağlayan, kullanımıyla demire mukavemet katan ayaklı sistemlerdir. Plastik olmalarına rağmen ağır donanımlarda gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Geniş alanlı döşemelerde ve tablalı hasır çelik işlemlerinde kolaylık sağladığı için tercih edilir. Çengeliyle demiri kavrayabilir ve uygun aralıklarla demirlere döşenebilir. Döşeme ve kirişlerde yatay, kolon ve perdelerde düşey olarak kullanılan paspayı çeşididir.
Kolon ve perde demir kalıpları için ideal bir kullanıma sahiptir. Kullanılacak demir çaplarına uygun olacak şekilde farklı boyutlarda üretilir. Kavrama ayakları demirleri çapı ne olursa olsun rahatlıkla kavrayabilir. Gözenekleri sayesinde betonda boşluk oluşturmaz. Kalıp ve donatı arasındaki aralığı sağlayarak maksimum verim elde edilir. Farklı çaplardaki demirler için yükseklik ayarı yapılarak üretilir.
Üst kısmındaki 2 adet çıkıntısı sayesinde demiri kavrayabilen, hasır çelik kullanımında veya geniş alan döşemelerde kullanılan ve yüzeylere döşenen paspayı türüdür.
Paspayı elamanları hakkında yazımıza https://www.aetgrup.com/paspayi-elemanlari linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.Paspayı Türleri ve Ankara Döşeme Paspayı Türleri için aetgrup.com paspayı letişim sayfasından lütfen irtibata geçiniz.