Depreme karşı dayanıklı, uzun yıllar hasar görmeden yaşayan binalar kaliteli ve eksiksiz malzeme kullanılması sonucu meydana gelir. Yapının içindeki küçük ancak etkisi büyük olan malzemeler binayı ayakta tutan elemanlardır. Binanın yan yüzeyine aldığı yükleri taban aktarmakla görevli olan perde duvarların içinde bulunan demirler, paspayı elemanları türlerinden olan perde paspayı ile paslanmadan uzun yıllar binanın ayakta kalmasına yardımcı olur. Perde paspayı nedir, nerede kullanılır gibi merak edilen soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Perde Paspayı Nedir?

Perde, bir binanın yan yüzeyine aldığı yükleri zemine aktaran yapıya denir. Deprem, rüzgâr gibi etkiler binaya ağırlık yapar. Bu ağırlık binanın taşıyıcı elemanı çok kalın olmasını istenmediği durumlarda tercih edilen perde beton duvar aracılığı ile güvenli hale getirilir. Perde duvarın sağlam olması içindeki donatının sağlıklı olmasına bağlıdır. Beton içindeki demir paspayı aracılığı ile hava teması kesildiği için paslanmadan uzun yıllar dayanım sağlayabilir. Bu nedenle yan duvarlar inşa edilirken perde paspayı kullanımı çok önemlidir. 
Perde paspayı, beton yapılarda demirin beton içinde kalmasını sağlayan kalıp ile demir arasına konan malzemedir. Paspayı ile demir betona gömülerek dış yüzey ile teması kesilir. Demirin paslanması önlenir ve betonun dayanıklılığı artar. Betonun içindeki demirin sıcaklık, su gibi değişimlerden etkilenmesi azalır. Demir donatı özelliğini kaybetmediği için betonarme bina, uzun yıllar hizmet verir. Depreme karşı dayanıklılığı artar.
Yangın durumunda, donatı betonun yüzeyine yakın ise olası tutuşma sonucu yangın kontrolden çıkabilir. Perde paspayı kullanıldığında açıkta kalmayan donatı ateşten etkilenmez ve bu sayede yangının yapıya zarar vermesi önlenebilir.
Perde paspayı donatıyı korurken, kalıbın içinde beton harcının akmasına engel olmaz. Çıkıntılı yapısı sayesinde en iyi sonucu verir. Her demir çubuğa uyan ve inşalarda kolaylıkla kullanılabilen perde paspayı sağlamlığı artırır.

Şantiye ranza yatak hakkında detaylı bilgi almak isterseniz https://www.aetgrup.com/santiye-ranza-yatak sayfamızı ziyeret edebilirsiniz.

Perde Paspayı Elemanları Nerede Kullanılır?

Perde paspayı elemanları değişik çaplardaki demirleri tutabilecek yapıdadır. Paspayının kalıba değdiği noktadaki çıkıntılar perde duvarının taşıma gücünü artırır. Perde paspayı sayesinde hava ile temas etmeyen beton içindeki demirler, pas gibi donatının yapısını bozacak etkiye maruz kalmaz. Böylece perde duvarının dolayısıyla inşaat ya da binanın dayanıklılığı artar. 

Perde paspayı şu alanlarda kullanılır:

  • Yeni nesil beton sistemi olan prekast elemanları
  • İskele ve kolonlar
  • Ağır demir donatılı perdeler
  • Demir donatı içeren döşemeler
  • Boru içi çubuk parçaları

Perde Duvar Özellikleri Nelerdir?

Perde betonarme binanın yan yüzeyine aldığı rüzgâr ve deprem gibi yükleri tabana ileterek binanın hasar almadan ayakta kalmasını sağlayan yapı elemanıdır. Perde duvarın kalınlığı 25 cm’dir. Yapıyı etkileyen yan yükleri taşır. Yüksek yapılarda perde duvar kullanılması binanın dayanıklılığını artırır. Depremde kat ötelemesini, kolon ve kirişlerde meydana gelecek hasarı azaltır. Perde duvar yatay gelen yükleri taşırken dikey gelen yükleri tabana aktarır. Binada yeteri kadar perde duvar kullanılmazsa depremde hasar meydana gelir.

Kalite ve güvenin adresi olan Aet Grup firmamızı https://www.aetgrup.com/ sitemizden takip edebilirsiniz.

Perde Duvar Nasıl Yapılır?

Hasar almadan uzun yıllar yaşayan bir binanın sağlam perde duvarlara sahip olması gerekir. Perde içindeki donatılar hava teması olmayacak şekilde betona gömülü kalırsa uzun yıllar dayanabilir. Perde duvar şu şekilde yapılır. 

  • Perde duvar kalıbı hazırlanır.
  • Kalıp arasında perde paspayı kullanılarak 5 cm aralık bırakılır ve donatılar yerleştirilir.
  • Düşey donatılar çiroz ile kenetlendirilir.
  • Çirozlar düşey donatılara bağlanır.
  • Perde betonu dökülür.
  • Vibratör ya da demir çubuk kullanılarak betonun kalıp içinde her yere ulaşması sağlanır.
Fore kazık paspayı elemanları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz https://www.aetgrup.com/fore-kazik-paspayi-elemanlari sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İklim değişikliği, yağmur, rutubet gibi dış etmenler yapıya zarar verir. Yapının bu etkenlerden en az seviyede etkilenmesi için yapı elemanları içine paspayı bırakmak gerekir. Binayı aldığı yüklerden koruyan perde, kolon gibi elemanlar yapılırken kullanılan perde paspayı, yapıyı deprem ve yangına karşı da koruyucu hale getirir. Beton içindeki donatılar hava ile temas etmediği için sağlıklı ve uzun yıllar dayanıklı yapılar oluşması sağlanır. 
Siz de AET Grup perde paspayı elemanlarını görmek için linki ziyaret edebilir bilgi almak için hemen iletişime geçebilirsiniz.