Teleskopik direk inşaat sektöründe en önemli alanlardan birisi olan kalıp yapımına etki eden faktör olduğu için buna birlikte göz atalım. Bu faktörler; kalıpçı ekibin bilgi düzeyi ve iş disiplini, çalışma ve güvenlik anlayışları ile iş tecrübesinin yanında, yapı alanındaki donanım ve malzemelere erişebilme imkânları olarak sıralanabilir. Kalıp yapımında kullanılan bu yapı elemanlardan birisi de teleskopik direk'tir. İnşaat sektöründe oldukça geniş bir çalışma alanı olan ve yaygın olarak kullanılan teleskopik direk; kiriş ve döşeme kalıplarında, yüklerin taşınması için kalıbın altına destek olarak kullanılır. Çalışma ömrü yüksek, tekrar tekrar kullanılabilen bir yapı elemanıdır. Farklı yüksekliler ve farklı kesit alanları için imal edilebilir.

Teleskopik Direk Teknik Özellikleri Nelerdir?

Teleskopik direk ve teleskopik dikme şekilleri olan resimler

Teleskopik direk çalışma yüksekliğine göre farklı boyutlarda farklı teknik özelliklerde üretilir. Üretilen ürünün içeriğine, teknik özelliklerine, ölçülerine göre teleskopik direk fiyatları farklılık gösterir. Bu sistemin ana elemanı dikmelerdir. Ayrıca üçayak, çift yollu başlık, U başlık destek elemanları olarak kullanılır. Montajı, taşınması ve depolanması kolaydır. Taşıma kapasitesi yüksek yapı elemanlarıdır. Taşıma yüküne göre güvenliğin sağlanması için ayak genişlikleri arttırılabilir ve azaltılabilir. Yapı içinde ve dışında kullanılabilir. İnşaat sektöründe; inşaat direği, demir dikme, teleskop dikme olarak da adlandırılır.

İş güvenliğinin sağlanması için teleskopik direk özelliklerinin belirli standartları sağlaması gerekir. Bu standartların başında teleskopik direğin et kalınlığı gelir. Yeterli et kalınlığına sahip olmayan direkler çalışma sırasında kırılabilir ve çökmelere neden olabilir. Bunun yanında çeşitli mekanik testlerinin yapılmış olması, TSE belgeli çelik boruların kullanılması ve taban plaka kalınlığı gereken diğer önemli standartlardır.

Teleskopik Direk Taşıma Kapasitesi Ne Kadardır?

Geleneksel sistemler ile kıyas edildiğinde teleskopik direğin taşıma kapasitesi daha yüksektir. Daha da önemlisi bu taşıma kapasitesi geleneksel yöntemlere göre daha pratik ve ekonomiktir. Ayrıca taşıma yükünün değişkenliğine göre ayak destek elemanları ile güvenli bir taşıma kapasitesi sağlar.

Bu sistemler sağladığı yüksek taşıma kapasitesinin yanında sıva gerektirmez, az sayıda malzeme ile kurulur, zaman, işlik ve maliyet yönü ile tasarruf sağlar. Teknolojideki ilerlemenin inşaat sektörüne yansımalarından biri olan teleskopik direk, projelere güven, sağlamlık, tasarruf ve hız kazandırır.      

AET Grup tarafından en uygun fiyat ve yüksek kalite standartları ile sunulan teleskopik direk için hemen bizimle iletişim kurabilirsiniz.